Роздільна здатність IP-камери: як обрати найкращий варіант

Сьогодні існують різні роздільні здатності IP-камер – від 720p до 4K і більше. Але як користувачу обрати найкращий варіант для себе? У цій статті спробуємо розібратися в цьому питанні.

Роздільна здатність є важливою складовою процесу вибору камери. Вона визначає, наскільки якісно можна записати та переглянути відео. Наразі достатньою популярністю продовжують користуватися камери з роздільною здатністю 2 мегапікселі (Мп) або 1920×1080 пікселів.

Проте все частіше IP-камери мають тенденцію до більш високої роздільної здатності – від 2 Мп до 4 Мп, 6 Мп, 8 Мп (або 4K) і навіть вище. 

Очікується, що основною роздільною здатністю IP-камер стане 5 Мп і 8 Мп+. Популярність 8-мегапіксельних камер зростає, хоча вони все ще не стали новим «стандартом».

Що більш вимогливе застосування, то вища роздільна здатність буде необхідна. Це значною мірою пов’язано з удосконаленнями в технологіях і компонентах IP-камер, таких як об’єктиви та процесори обробки зображень. 

Об’єктиви часто складаються з багатьох різних елементів, які працюють разом, щоб досягти потрібної фокусної відстані. Раніше існувала лише невелика кількість об’єктивів з роздільною здатністю 4K. Зараз їх безліч, і вони навіть навіть перевищують 4K, досягаючи 8K. 

Зі збільшенням потужності процесорів обробки зображень, час обробки для більших сенсорів перестаю бути значною перешкодою. Більші сенсори зображень дозволяють охопити більші області інтересу і вже не обмежуються швидкістю обробки зображень для переважної кількості застосувань. Як результат, сенсори зображень з вищими роздільними здатностями стають все важливішими та поширенішими.

Переваги

Дійсно, камери з високою роздільною здатністю приваблюють своїми численними перевагами. Вони дозволяють записувати відео з більшою деталізацією і забезпечують певний рівень покращеного збільшення без значної втрати якості. Наприклад, камера з роздільною здатністю 4K (3840×2160) має в чотири рази більшу роздільну здатність, ніж HD-камера. Це означає, що можна значно збільшити зображення до того, як воно стане піксельним чи надто розмитим, що може мати вирішальне значення для ідентифікації особи. 

Камера з вищою роздільною здатністю надасть кращу якість зображення з більшою деталізацією та додатковою інформацією. Це дозволить користувачам збільшувати зображення далі і забезпечить кращий досвід.

Певні види застосувань можуть отримати особливу вигоду від такої роздільної здатності. Камери з високою роздільною здатністю ідеально підходять для великих територій, які потребують охоплення, таких як аеропорти, стадіони, кампуси. Вони також корисні, коли користувачам потрібно збільшити дрібні деталі, такі як текст на чеку в роздрібній торгівлі.

Виклики

Існують певні проблеми, пов’язані з камерами високої роздільної здатності. Оскільки ці камери повинні вміщувати більше пікселів у свої сенсори, якщо розмір сенсора не збільшується суттєво, погіршується робота камери в умовах низького освітлення.

Оскільки камери безпеки використовуються цілодобово та в складних і змінних умовах освітлення, часто з інтегрованим інфрачервоним підсвічуванням, їхня продуктивність в умовах низького освітлення є дуже важливою. Ви не захочете, щоб половина вашого відеозапису була зашумленою або неякісною просто для того, щоб отримати більше пікселів в іншу половину дня. Неякісне відео втрачає свою цінність. Краще знизити роздільну здатність і підвищити продуктивність; або вибрати виробника, який може забезпечити високу роздільну здатність і якість зображення вдень і вночі. 

Крім того, висока роздільна здатність неминуче призводить до збільшення пропускної здатності та використання сховища, що може бути дорогим задоволенням. Саме тут користувачі можуть покладатися на інтелектуальні технології стиснення, які можуть допомогти зменшити бітрейт, зберігаючи при цьому якість відео. 

Будь-який алгоритм стиснення пов’язаний з втратою даних. У той же час має сенс економити пропускну здатність і знижувати навантаження на мережу. Сучасні ефективні відеокодеки для камер, такі як H.254/H.265, підтримують цю вимогу. А якщо додати до них програмне забезпечення для інтелектуального кодування Smart Coding, то можна досягти надзвичайно високого рівня якості. 

Технологія інтелектуального кодування – це функція, яка зменшує стиснення важливих частин зображення, таких як люди, обличчя, автомобілі та об’єкти, що рухаються, в той час як статичний фон зображення стискається сильніше. Це значно зменшує загальну пропускну здатність (і обсяг даних, що зберігаються), забезпечуючи при цьому якість зображення там, де вона має значення. Подібно до того, як аудіокомпресія (MP3) працює зі звуками, яких ми не чуємо, відеокомпресія діє на ділянки зображення, які око вважає неважливими для сцени.

Як обрати відповідну роздільну здатність 

Як користувачеві вирішити, яка роздільна здатність камери підходить саме йому? Це вимагає від користувача повного розуміння своїх потреб і вимог – наприклад, наскільки широкою є зона покриття і наскільки детальними повинні бути відеодані. 

Головне, що потрібно враховувати – це територія, яку потрібно охопити. Камери з високою роздільною здатністю стають все більш поширеними і популярними, тому що вони дають чітке зображення і більший рівень деталізації, але вони можуть не охоплювати все в залежності від їх поля зору. Залежно від місця встановлення, вони можуть забезпечити відмінне покриття з меншою кількістю необхідних камер. Наприклад, банк може вдвічі зменшити кількість камер, необхідних для спостереження за касами, якщо перейде від об’єктивів з роздільною здатністю HD до об’єктивів з роздільною здатністю 4K. 

Вибір правильної камери (роздільної здатності) означає, що спочатку потрібно зрозуміти, яким є сценарій використання і яку територію користувач хоче охопити. Все зводиться до пікселів у цільовій області. Інтегратор повинен працювати з клієнтом, щоб зрозуміти цілі безпеки кожної камери, щоб потім визначити необхідну кількість пікселів і відповідний об’єктив. Часто можна збільшити роздільну здатність камери, обравши більш ширококутний об’єктив, щоб охопити більшу площу за допомогою меншої кількості камер. Однак це не забезпечує збільшення деталізації. Якщо клієнту потрібна більш висока деталізація для подальшого збільшення зображення, він може вибрати камери з більшою роздільною здатністю. 

Нарешті, вибір правильної роздільної здатності може базуватися на чотирьох критеріях – виявлення, спостереження, розпізнавання та ідентифікація. Існують калькулятори, які допомагають зробити вибір на основі цих критеріїв. Це має ґрунтуватися на застосуванні та необхідній кількості пікселів на площу інтересу для досягнення цілей виявлення, спостереження, розпізнавання та ідентифікації (DORI). Залежно від того, на якій відстані від камери знаходиться область інтересу, можна вибрати правильний об’єктив і роздільну здатність, щоб досягти цілей DORI. Такі інструменти, як MSI System Design Tool (SDT), допомагають у виборі відповідних камер, об’єктивів і роздільної здатності для створення ефективної системи безпеки.

Таким чином, вибір правильної роздільної здатності IP-камери залежить від конкретних потреб і умов використання, де важливо враховувати як переваги високої деталізації, так і можливі виклики, такі як низька продуктивність у поганому освітленні та підвищені вимоги до зберігання даних. Основні критерії вибору повинні включати області покриття, необхідний рівень деталізації, а також відповідність застосуванню.